maanantai 18. tammikuuta 2010

Päivä Punaisen Ristin matkassa
"Haiseeko täällä viemärille vai onko se vaan minä?"

Kevyt käryäminen alkaa vähitellen olla todennäköistä, sillä oikeaan suihkuun ei ole päästy perjantaiaamun jälkeen. Lentokentän mediakeskuksessa kyllä tuli suihkun tapaisesta suuttimesta kylmää vettä sunnuntaiaamuna ja tokihan täällä on pullovedellä saatu siistiydyttyä, mutta aito suihkukin voisi kohtapuoleen kelvata.

Viime yönä saatiin kerrankin ihan hyvät unet, kiitos SPR:n porukan mielettömän vieraanvaraisuuden. Aamulla herätyksen jälkeen oli pöydällä odottamassa teetä ja suomalaista näkkileipää kinkkutahnalla. Juuri paremmin ei näissä olosuhteissa aamu voisi alkaa.

(Kulkupeliksi keskustaan saatiin Punaisen Ristin Land Cruiser. Tuli ihan kotoisa olo yhtäkkiä.)

(No guns inside-tarra.)

Koska maanantain 18.45-lähetyksen juttu oli lähetetty Suomeen jo edellisenä yönä, ei meillä ollut heti aamulla paniikkia päästä äkkiä kuvaamaan uutta juttua. Jokusen tovin tilannetta arvioituamme päätimme lähteä käymään SPR:n paikalla olevan tiedottajan kyydillä Port-au-Princen yliopistollisessa sairaalassa, jonka edustalla norjalainen ryhmä pyöritti jo klinikkaa.

(Port-au-Princen yliopistollisen sairaalan tiloissa ja pihalla toimii norjalaisten pystyttämä kenttäsairaala.)

Jo matka sairaalalle oli näkynä aikamoinen. Suurin osa ruumiista alkaa olla siivottu kaduilta, mutta yllättävänkin läheltä sairaalaa löytyi kadulta vanerilevyjen alta useamman ruumiin pinoja odottamassa kuljetusta pois. Sairaalan portista sisään päästyämme katastrofin laajuus ja avun kipeä tarve avautui ensimmäisen kerran oikein toden teolla.Ihmisiä makasi pressuista tehtyjen katosten alla. Onnekkaimmat olivat jo saaneet hoitoa ja lepäsivät siteisiin käärittyinä ja kipsattuina, loput odottivat vuoroaan. Hoitoon pääsyä odottavien kärsivällisyys alkaa selvästi olla jo koetuksella eikä keskipäivän auringon läpitunkeva kuumuus ainakaan helpota tilannetta.Tapasimme sairaalan pihalla pressukatoksen alla erään äidin ja hänen nuoren poikansa, joka oli juuri leikattu norjalaisten pyörittämän kenttäsairaalan leikkaussalissa. Äiti kertoi, ettei pojalle operaation jälkeen ollut tilaa varsinaisen sairaalan puolella ja siksi heidät oli siirretty pihalle odotustilan puolelle. Ei voi kuin ihmetellä miten ihmiset tuollaisessakin tilanteessa jaksavat urhoollisesti vielä hymyillä.

Suomalaistenkin kenttäklinikkaoperaatio etenee, joskin ei aivan suunnitelmien mukaisesti. SPR:n väki sai eilen illalla perusleirin pystyyn muutaman kilometrin päähän lentokentästä ja tänä aamuna oli tarkoitus mennä katsomaan paikkaa, jonne klinikka tultaisiin pystyttämään. Ryhmän lähtö venyi aamuyhdeksästä iltapäivään ja lopulta useamman auton saattue pääsi liikkeelle vähän ennen puolta kahta paikallista aikaa.

Varsinaisen klinikan pystyttäminen alkanee toivottavasti jo huomenna. Paikaksi on kaavailtu Haitin Punaisen Ristin entisiä toimitiloja noin tunnin ajomatkan päässä perusleiristä.

Iltapäivällä teimme vielä suomalaisryhmän projektin etenemisestä lyhyen jutun Nelosen myöhäislähetykseen. EBU:lta oli varattu playout-aika klo 15.30 paikallista aikaa, mutta täältä base campista ei saatu järjestymään minkäänlaista kyytiä lentokentän suuntaan. Kävellenkään ei ollut lähtemistä, sillä Punaisen Ristin leiri sijaitsee hyvin lähellä Port-au-Princen köyhimpiä alueita. Päätimme siis editoida jutun nopeasti kasaan ja yrittää lähettämistä kahdessa osassa BGAN:illa.

Ensimmäinen osa siirtyi ihan mukavasti, mutta toinen katkesi kesken kaiken. Luulen keksineeni nyt muutaman päivän jatkuneeseen tilttailuun syyn ja englanniksi sen nimi on "solar outage". Käytännössä siis satelliittilähetin joudutaan suuntaamaan täsmälleen samaan suuntaan kuin missä aurinko sijaitsee kyseisellä hetkellä. Kiertoradalla olevan satelliitin taustalla paahtaa siis täysiä aurinko, mikä ilmeisesti saa lähettimemme jumahtamaan.

Yritin korjata tilannetta suuntaamalla lähetintä signaalivoimakkuuden sallimissa rajoissa hieman sivuun ja ilmeisesti siitä olikin apua. Jutun jälkimmäinen osa siirtyi ilman ongelmia toisella yrittämällä ja lähetyksen alkuunkin jäi vielä yli tunti aikaa.

(TV-puolen kuvauskalustoa. Vasemmalla pääkamera Sony EX1 varusteineen. Oikealla varakamera, jos muut laitteet pettävät.)

Raportti norjalaisten pyörittämän klinikan oloista nähdään näillä näkymin huomenna klo 18.45 Nelosen uutisissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti