torstai 12. maaliskuuta 2009

Pelastajien 3. kausi alkaa Subilla

Suositun Pelastajat-sarjan kolmas tuotantokausi käynnistyy nyt perjantaina 13.3. Subilla klo 21. Seuraavat 12 viikkoa seurataan pelastajien arkea Espoossa Mikkelän ja Leppävaaran pelastusasemilla.


Sarja kuvattiin syksyllä 2008 upouusilla Sonyn XDCAM EX-sarjan kameroilla. Hankin omaan käyttööni EX1-mallin kaikilla tarvittavilla lisukkeilla kuten matte boxilla, tehoakuilla ja Porta Bracen sadesuojuksella varustettuna.

EX1 huikaisi heti ensimmäisistä päivistä lähtien kokoonsa nähden huikealla kuvan laadulla ja valovoimalla. Itse asiassa valovoima päihitti monesti jopa ison PDW-530P XDCAMin!

Äänet otettiin talteen kamerassa kiinni olevalla haulikkomikillä ja Lectrosonicsin langattomilla. Äänittäjää olisi joskus kaivannut, mutta logistisesti (sekä paloautojen ja ambulanssien kroonisen tilanpuutteen takia) oli helpompi itse sekä kuvata, että äänittää.

Ensimmäisen viikon ajan hieroimme Pazzin (sarjan toinen kuvaaja, käytti itse EX3:a) kanssa kameroiden Picture Profile-asetuksia ja hyvien säätöjen löydyttyä kuvaaminen nopeasti vaihtuvissa valaistusolosuhteissa alkoikin olla jo miellyttävää. Ajatukset keskittyivätkin enemmän tarinnankerrontaan ja kompositioon kuin tekniikkaan.

XDCAM EX-kamerat tekevät luonnostaan mustan pään sävyistä hieman kelmeitä, mutta värimäärittelyn jälkeen kuvat miellyttivät silmää ihan mukavasti.

XDCAM-disceihin ja perinteisiin nauhoihin tottuneena koko muistikorttikameroiden logistiikka ja tuotantoketju aiheutti aluksi hieman ylimääräistä jännitystä. Meillä oli paloasemalla kannettava tietokone ja muutama ulkoinen kovalevy, joihin SxS-kortit tyhjennettiin aina sitä mukaa kun materiaalia kertyi. Silti joka kerta iski pieni ahdistuksen tunne kun painoi kamerassa ERASE ALL-nappulaa. Näin jälkikäteen voi kuitenkin helpottuneena todeta, että kertaakaan ei vahingossa poistettu kovalevyille siirtämättä jäänyttä kuvattua materiaalia.

Itse asiassa nuo SxS-kortit (eli ExpressCard3/4-kokoluokan muistikortit) ovat varsin käteviä ja kestävän oloisia. Omasta MacBook Pro:stani löytyy jopa suoraan SxS-kortin mentävä aukko ja siirto hoituu siten varsin rivakasti.

Ainut miinus on muistikorttien rajattu määrä. Pidin keikoilla matkassa kahta 16 gigan ja kahta 8 gigan korttia. Käytännössä noille korteille mahtui siis noin kolme tuntia materiaalia. Kun ambulanssille tuli keikkaa keikan perään eikä päästy välillä paloasemalle tyhjentelemään kortteja (tai siirto jäi kesken uuden keikan takia!), hiipi pieni ahdistus tallennustilan lopun lähestyessä. Samanlaista ongelmaahan ei ole nauhoja tai perinteisiä XDCAM-discejä käyttävissä kameroissa.

Onneksi aina päästiin kuitenkin lopulta ajoissa siirtämään kuvattu materiaali turvaan ja pian oli taas taskussa tyhjiä kortteja valmiina kuvauksiin.

Pelastajat 3 siis nyt perjantaista 13.03.2009 alkaen Subilla klo 21! Palautetta saa lähettää vaikkapa tämän blogiviestin yhteyteen.

Lisää kuvia sarjasta löydät tästä "Kulissien takana"-kuvagalleriasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti